22 feb 10 vragen aan redacteur Giséla Fidder
Tien vragen aan Giséla Fidder van B-powered over het redigeren van ons boek Eenvoudig duurzaam bouwen.
- Vanuit onze preselectie van 3 redacteuren redigeerde je een proefhoofdstuk. Uiteindelijk werd je door ons gekozen om het hele boek te redigeren. Wat vind je van de optie om een proefhoofdstuk te laten redigeren?
“Ik vind het een hele goede manier om feeling te krijgen bij een redacteur. Het is zowel voor jullie als voor mij als redacteur prettig om te weten wat je van elkaar verwacht. Met het redigeren van zo’n proefhoofdstuk kon ik laten zien hoe ik een tekst benader en wat ik belangrijk vind in een goede tekst. Jullie konden op basis van dit hoofdstuk bepalen of de stijl die ik hanteer past bij datgene wat jullie willen uitstralen.
Eigenlijk werk ik bij elke offerte die ik maak met het redigeren van een stukje proeftekst. Niet altijd een heel hoofdstuk, maar ik vind het wel altijd belangrijk om in grote lijnen te laten zien wat ik met de tekst ga doen.”
2. Wat viel je op tijdens het redigeren van dat eerste hoofdstuk?
“Waar ik altijd als een van de eerste zaken op let, is de manier waarop de lezer wordt aangesproken in het boek. Met andere woorden: is het boek goed naar de lezer toegeschreven? In jullie proefhoofdstuk zag ik gelijk dat ik daarin nog een slag kon maken, waardoor jullie boek praktischer en prettiger leesbaar zou worden.”
3. Wat is je bijgebleven van het boek, een paar maanden na de redactie?
“Ik heb veel van het boek geleerd. Mijn kantoor deel ik met een architect en ik kan ineens op een heel ander niveau met hem meepraten over bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld over een koudebrug, ventilatiesystemen, isoleren, isoleren, isoleren en alternatieven voor bouwen met een warmtepomp.”
4. Wat moet volgens jou het belangrijkste argument zijn voor auteurs om een professionele redacteur voor hun boek in te huren?
“Kortgezegd: je boek wordt er beter van. Een goede redacteur polijst jouw tekst tot een pareltje. Wanneer je een boek schrijft, is het namelijk ondoenlijk om er zelf ook alle fouten uit te halen. Op een gegeven moment word je blind voor je eigen tekst. Daarnaast heeft een goede redacteur vaak ook waardevolle tips voor het aantrekkelijk maken van je boek. Ik zie best vaak dat auteurs denken dat ze de redactie wel zelf kunnen verzorgen en dat ze daarmee geld uitsparen. Ook al ben je goed in de Nederlandse taal, iedereen maakt fouten bij het schrijven en typen en je leest snel over je eigen fouten heen. Daarbij wil je natuurlijk professioneel overkomen als auteur. Het komt niet professioneel over als jouw tekst nog vol fouten staat die je niet gezien heb, of waarvan je niet weet dat ze fout zijn. Onze Nederlandse taal zit best lastig in elkaar, dus fouten maken zit in een klein hoekje.
De buurman op de hoek die Nederlands heeft gestudeerd, of de collega ‘die heel goed is in Nederlands’, zijn geen echte redacteuren en zijn er niet op getraind om een boek te redigeren. Ook een redacteur die voornamelijk socialmediaberichten, rapporten, korte teksten, enz, redigeert, kijkt op een andere manier naar teksten dan een gespecialiseerde boekenredacteur. Ik adviseer dan ook om een echte boekenredacteur in te zetten, die verder kijkt dan alleen de d-tjes en t-tjes op de juiste plek zetten.”
5. Je redigeert heel veel boeken. Welke fout komt het vaakst voor?
“Wat ik verreweg het meest tegenkom zijn passieve zinnen. Ik noem dat de kunnen/zullen-plaag. Het is eigenlijk geen plaag, maar een bijna onuitroeibaar virus. De kunnen/zullen-plaag betreft de hulpwerkwoorden: kunnen, zullen, moeten, gaan, worden, willen. Als deze werkwoorden minder voorkomen in je tekst, dan leest je tekst prettiger, makkelijker en zet de tekst meer aan tot actie. Veel auteurs schrijven echter (grotendeels) in de passieve vorm en dat komt de leesbaarheid van de tekst niet ten goede.
Een andere fout die ik vaak tegenkom is het wel/niet aan elkaar schrijven van woorden. In het Nederlands plakken we veel woorden aan elkaar, waardoor soms vreemde woorden ontstaan. Veel auteurs hebben de neiging samengestelde woorden met een streepje te schrijven, of de woorden van de samenstelling los van elkaar te schrijven. Een paar voorbeelden: socialmediaberichten, onlinetraining, Whatsappbericht, enz.”
6. Heb je zelf iets met het onderwerp van dit boek: duurzaam bouwen?
“Ik heb zelf geen duurzaam gebouwd huis, maar ik was wel erg geïnteresseerd in het bouwen van een huis zonder warmtepomp. Ik heb een warmtepomp in mijn huis, en ik was nieuwsgierig hoe je een huis kon bouwen zonder warmtepomp. Ook vond ik het een interessant onderwerp omdat ik mijn werkkamer deel met een architect (en ik nu beter met hem kan meepraten) en omdat mijn dochter Environmental Sciences studeert aan Wageningen University en ik op die manier op verschillende terreinen met duurzaamheid te maken krijg. Ik heb dan ook genoten van het redigeren van dit boek.”
7. Je schreef zelf ook een boek: In 10 stappen inspirerend schrijven. Hoe verliep jouw schrijfproces?
“Ik had nooit gedacht dat ik zelf ooit een boek zou schrijven, maar ineens dacht ik: nu moet het gebeuren. Ik redigeer zoveel boeken van anderen en ik heb zoveel kennis en tips waarmee auteurs van een boek, of mensen die zakelijke teksten schrijven, kan helpen, dat moet ik vastleggen in een boek. En het is natuurlijk ook een beetje Practice what you preach.
Het schrijven ging eigenlijk heel vlot. Ik heb mijn boek in 6 weken in de avonduren en in de weekenden geschreven. In het begin was het even zoeken naar schrijfstijl, maar toen ik die eenmaal had gevonden, ging het heel snel. Ik heb wel eerst een structuur bedacht en in grote lijnen vastgelegd waarover ik wilde schrijven. Toen de structuur eenmaal stond, was het schrijven alleen nog maar een invuloefening.”
8. Welke tip heb jij als redacteur voor beginnende auteurs?
“Maak eerst een heldere structuur voor je boek. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kan doen. Ik werk graag met het maken van een boomstructuur. Hierover leg ik ook het e.e.a. uit in mijn boek.
Ook kan een beginnende auteur er veel baat bij hebben om een boekenredacteur om feedback te vragen als hij 1 of 2 hoofdstukken heeft geschreven. Een redacteur (of schrijfcoach) kan je goede tips geven voor je boek en kan je vaak met een aantal handvatten ook verder helpen mocht je even vastzitten tijdens het schrijven.”
9. Wat was het meest uitdagende (of succesvolste) boek dat je ooit redigeerde?
“Dat vind ik best een lastige vraag. Ik heb al verschillende boeken geredigeerd die in de top 3 van Managementboek hebben gestaan. Ook heb ik boeken geredigeerd van auteurs met mondiale bekendheid. Dat is natuurlijk ook altijd leuk. Twee weken geleden kwam een boek dat ik heb geredigeerd op nummer 1 te staan bij Managementboek. Dat is altijd superleuk.
Uitdagende boeken vind ik ook altijd de boeken waar de structuur nog niet goed staat , of boeken die moeilijk leesbaar zijn. Het is dan de kunst om er een prettig leesbaar en overzichtelijk boek van te maken.”
10. Welke tip(s) heb je voor mij als auteur voor mijn tweede boek?
“Dat hangt er een beetje van af welk type boek je gaat schrijven. Als je weer een zakelijk boek gaat schrijven, dan vind ik het belangrijk dat je goed naar de lezer toeschrijft. Dat vind ik echt de basis.
En een tweede tip die ik je wil geven, is je boek weer door mij te laten redigeren. Gewoon…omdat ik dat heel leuk zou vinden.”
Mijn boek Eenvoudig duurzaam bouwen is te koop via Bol.com en BoekenGilde.
Geen reactie's