30 mrt Signaaltheorie – 89
Op de website NRC Carrière las ik dit bericht en de reactie van blogger Catrien Spijkerman daarop, over de door recruiters gebruikte signaaltheorie. I’ll join your fanclub today, Catrien.
Signaaltheorie
Situatie: Twee mensen met hetzelfde profiel solliciteren voor dezelfde baan en de werkloze wordt afgewezen, wegens het negatieve signaal van ‘thuis zitten’.
Catrien: “SIGNAALTHEORIE OMDAT DE RECRUITERS NIET BETER WETEN
De reden? De recruiter of werkgever kan tóch niet inschatten of een kandidaat beschikt over de gevraagde capaciteiten, en dus gaat hij op andere signalen af (de signaaltheorie). De geïnterviewde recruiter wordt geciteerd op deze manier van werken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. In mijn oren klinkt het vooral als: “Tja, we weten niet zo goed hoe we het anders moeten doen, dus we laten het maar zo.”
Werkloze is goede keuze
Haar waarneming waarom juist de thuiszitter een goede keuze is:
- Tijd voor ontspanning gehad -> bestaande gedragspatronen los gelaten;
- Bezinning – reflectie, nadenken over jezelf als mens;
- Gemotiveerd om weer aan de bak te gaan;
- Door de afstand tot werk, nieuwe ingevingen;
- Behoefte om waarde toe te voegen en te verbinden.
Onderzoek inzet talenten
Het onderzoek via Harvard Business Review naar inzet talenten, via Catrien Spijkerman.
Ik ben blij met Catrien omdat ik weet dat ze gelijk heeft. Natuurlijk is dit geen wet van Meden en Perzen. Niet altijd gaat dit inzicht op bij elke werkloze, maar over het algemeen herken ik me hierin als baanzoeker, die bovengemiddeld proactief is om zowel zakelijk als privé (persoonlijke) ontwikkeling als doel centraal te stellen.
Willemijn
Geplaatst op 03:57h, 01 aprilHoi Atty,
Ik zou er nog aan willen toevoegen dat diegenen die nu actief werkzoekend zijn veel meer weten van de sociale media en nieuwe technieken dan diegenen met een reguliere baan. Is althans mijn ervaring als ik zo in mijn eigen kringetje rondkijk.